OpvoedingVeiligheid

Internet pesten voorkomen

internet pesten voorkomen

Helaas komt pesten niet meer alleen in de gewone wereld voor. Kinderen worden ook steeds vaker gepest via het internet. Als ouder wil je natuurlijk internet pesten voorkomen net als gewoon pesten. Helemaal voorkomen kan je het helaas nooit. Toch zijn er wel tips waarop je dit kan proberen aan te pakken.

Ga in gesprek over internet pesten

140.000 kinderen krijgen jaarlijks te maken met internet pesten. Je zou denken dat dit vooral op de middelbare school voorkomt. Maar ook op de basisschool worden kinderen digitaal gepest. De meeste kinderen schamen zich ervoor en zeggen er niets over tegen hun ouders. Het is belangrijk om je kindje hierover voor te lichten. Ga in gesprek over internet pesten met je kindje. Probeer hierin een open cultuur te creëren. Ga hierin niet gericht te werk, maar vraag vanaf het eerste moment dagelijks vragen over online internetten. Vraag wie je kindje gesproken heeft online en waar het zoal allemaal overgaat. Zo blijf je op de hoogte en voelt je kindje dat hij of zij erover kan praten.

Maak afspraken over privacy

Leer je kindje dat het internet voor iedereen toegankelijk is. Plaats dus niet zomaar foto’s en denk na over wat je wel of niet plaatst. Deel ook nooit je wachtwoord met anderen behalve je ouders, Maak eventueel afspraken dat je als ouders mag meekijken in het internet gebruik. Vooral tot 12 jaar is begeliding hierin belangrijk en mag je hier afspraken over maken.

Sluit social media accounts af voor vreemden

Vrijwel alle social media kanalen hebben opties om de privacy aan te passen. Zo kunnen onbekenden het profiel van je kindje niet bekijken of een vriendschapsverzoek versturen. Hou er wel rekening mee dat bij internet pesten er screenshots van het account van je kindje gemaakt kunnen worden. Dit kan verspreid worden. Laat je kindje dus bewust worden van wat hij wel of niet op social media plaatst. Verwijder als ouder eventueel in overleg met je kindje vreemden die hij of zij op z’n account heeft staan. Laat weten dat het gevaarlijk is om te praten met vreemden zowel offline als online.

Leer je kindje over het bestaan van fake accounts

Laat je kindje weten dat sommige mensen zich verbergen achter nep accounts. Het is belangrijk om de nep accounts te leren herkennen en niet toe te voegen op social media. Soms zitten er mensen achter die voor de lol anderen pesten op het internet. Het is belangrijk om dit te voorkomen. Leg je kindje daarom goed uit wat fake accounts zijn.

Let op de signalen van cyber pesten

Probeer internet pesten bij je kindje te herkennen. Merk je bijvoorbeeld dat je kindje stiller wordt of humeurig? Of merk je dat je kindje ineens niet meer bij vriendjes wilt spelen? Of klikt je kindje snel een scherm weg als je binnenkomt? Ga dan in gesprek over cyber pesten met je kindje.

You may also like

Comments are closed.

More in Opvoeding